ADESA

Wervelend Afrikaans muziektheater met acrobaten, jongleurs, clowns,….

Adesa is opgericht door leden van een zeer oude en belangrijke artiestenfamilie uit het zuiden van Ghana (West-Afrika), die de traditie van hun volk levend willen houden. De kracht van de muziek wordt begeleid door dansers en acrobaten in fel gekleurde kledij. Kortom wervelend Afrikaans muziektheater dat je niet mag missen!

De drijfveer voor de muziek en de choreografie zijn de Ghanese mythen; de spirituele erfenis en de geheimen van de kracht der natuur.  

De klank is hoofdzakelijk beïnvloed door de vocale harmonieën en de melodie-instrumenten zoals de Ghanese luit ‘korlgor’, de viool ‘gonje’, de bas kalima ‘ashuwa’, de water kalebas ‘bunte’ en de balafoon, blazers, en fluit.  Vermengd met de krachtige ritmes van de percussie (sanku, agogo, blekete, odono, bima, gome, kpanlogo en de djembé zorgen ze voor dansbare en ritmische klanken.De drijfveer voor de muziek en de choreografie zijn de Ghanese mythen; de spirituele erfenis: de geheimen van de kracht van de natuur.

Akoma:

Dit prachtige concept van Adesa focust zich op de Blohun Tscho muziek uit het noorden van Ghana. Deze diep gewortelde zangtraditie is diepgeworteld in de cultuur en de godsdienst van de gemeenschappen die leven in dit gedeelte van het land.

Tot vandaag raakten deze mooie ritmes en melodieën niet door de Ghanese hedendaagse en popmuziek. De klank is hoofdzakelijk beïnvloed door de vocale harmonieën en de melodie-instrumenten zoals de Ghanese luit ‘korlgor’, de viool ‘gonje’, de bas kalima ‘ashuwa’, de water kalebas ‘bunte’ en de balafoon, blazers, en fluit.  Vermengd met de krachtige ritmes van de percussie (sanku, agogo, blekete, odono, bima, gome, kpanlogo en de djembé zorgen ze voor dansbare en ritmische klanken.

De drijfveer voor de muziek en de choreografie zijn de Ghanese mythen; de spirituele erfenis: de geheimen van de kracht van de natuur. Het is een permanent conflict tussen water, wind, aarde en vuur dat tijdens de traditionele festivals in hun dans en muziek getoond wordt.

Gamashimo parade

De trots van elke lokale gemeenschap zijn de Asafo-strijders. Vandaag tonen ze niet meer hun heroïsche gevechten in oorlogen tegen andere gemeenschappen maar wel hun kracht en wijsdom in parades op het platteland.

De Asafos in het zuiden van Ghana stappen voor het Homowo Festival of voor begrafenissen. Ze kondigen de komst aan van de traditionele koning Ga Mantse.

Indien er conflicten zijn over land, vervullen de Asafo een belangrijke vredesrol. Ze maken sterke indruk op de tegenstander met liederen als ‘Als je er duizend dood komen er duizend anderen’ en dwingen respect af door hun traditionele kostuums.

Adesa’s Gamashimo Parade is geïnspireerd op de traditie van de Asafo krijgers. Ze lopen en dansen op stelten, doen acrobatie, hebben maskers en kleurrijke kostuums.

De visuele indrukken worden ondersteund door de muziek: de diepe bastonen van de blekete, de melodieën van de Sanku en de hoge tonen van de agogo en bima en de solos van de djembé.

African Clownshow:

Het hoogseizoen voor de clowns in Ghana ligt tussen Kerst en Nieuwjaar. De clowns zijn meestal vissers afkomstig uit de ‘Greater-Accra’-streek, de kuststreek rond de hoofdstad van Ghana.

In hun land noemen ze zich ‘Emasi’ wat zoveel wil zeggen als ‘gemaskerde mannen’. Gekleed in fel gekleurde kostuums goochelen en dansen ze. Ze maken jong en oud uit de hele buurt aan het lachen.

De ‘talking drums’ nodigen de kinderen uit om deel te nemen aan het spektakel. Soms trekken ze mee rond met de clowns zodat ze pas dagen later terug thuis komen.

Het is de tijd van vrolijkheid die het harde leven in Afrika helpt vergeten. De populaire clowns mogen er zeker van zijn dat ze in elk huis op een lekkere maaltijd vergast worden.

Begeleid door de muzikanten van Adesa brengen de clowns Obi en Ernest de komische zijde van het dagelijkse leven in Afrika.

Beide clowns hebben hun traditionele maskers hebben thuisgelaten en veranderd in ‘Ayilor’ een make-up met schelpjes. Zo kunnen de kinderen steeds hun gezichten zien zodat ze niet weglopen van rare mannen.

Mime, acrobatie, goochelen, dansen, zingen en een pak improvisatie met het publiek zijn de elementen van de show.


Boekingen Benelux ism Alba Kultur Actionen